sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Tästä lähtien aina luomu...GMO-vapaa Suomi!

Takaisin helteisestä Raahesta Oulussa. Tulipa voitettua Pekanpäivän tenniskisat 4 tunnin viikonlopun yöunilla. Punk festeillä Hässäkkäpäivillä tuli edellisenä iltana käytyä. Liekkö superfoodeilla, pakuriteellä ja huippuravinto tehnyt asiansa? Seuraan selvästi loistavia blogipousteja julkaisevan Olli Postin jalanjälkiä :) Tässä tyylinäyte Chilestä vuodelta 2006.

Olin ostanut parit kypsät maissitähkät Cittarista. Alkoin epäilemään espanialaista tuotetta. Tiesin jo aijemmin että kaikki jenkkien maissit (corn) on geenimuunneltuja. Näin on näköjään suurin osa eurooppalaisistakin.

"Only one genetically modified crop is currently grown in Europe, a form of corn produced by Monsanto and nine other companies. Spain began growing that crop 10 years ago, followed by France, the Czech Republic, Poland, Slovakia, Romania, Portugal and Germany. But in a major blow to the biotechnology industry in France, President Nicolas Sarkozy last month vowed to suspend the cultivation of genetically modified crops. Austria, Hungary and Poland also have banned the Monsanto corn, according to Greenpeace. Good old Monsanto are hard at work in Mexico to destroy their sustainable corn cropping and make a few million in the process."

Ennen vanhaan pohjois-ameriikassa oli monta kymmentä eri maissialajia ennen kun Monsanto laittoi frankenstein jyvät kohilleen. Guess what happend?

Nykyään jenkeissähän ei oo muuta kuin gm maissia. Tämä on levinnyt kuin tauti pellolla ja tuhonnut kaikki luonnolliset maissilajokkeet niin jenkkilässä kuin mexikossakin. Vaikka ois kuinka mahtava tiedemies ja maailman huipputeknologia käytössä miten voidaan varmuudella sanoa miten tomaatti esimerkiksi muuttuu kuin siihen lisätään jonku kampelan kylmänsietogeeni?


Ihmiskunta toimii koekaniineja ja ei tiedetä mitä uusia allergioita tai sairauksia gmo-ruoat voivat tuoda. Entä miten on koko ekosysteemin puoli? Mitä kaikille hyönteisille ja tuholaisille tapahtuu kun ne eivät voi syödä maissia niinkun ne ovat aina syöneet? Mitä linnut sitten syövät kun hyönteiset kuolevat? Lisäksi gm ruat ovat ennustamattomia, niiden vaikutusta on vaikea seurata, tietoa on vähäisen, teollisuus rahoittaa suurimman osan tutkimuksesta ja suuryhtiöt kuten Monsanto määrää maailman markkinoita. Itellä ainakin nämä riittävät välttelemään gm tuotteita.

Gmo-riskituotteet

- elintarvikkeet, joissa maissia, soijaa tai niistä valmistettuja ainesosia
- kiinalaiset riisivalmisteet, -nuudelit, -tikut
- USA:lainen pitkäjyväinen riisi
- pohjoisamerikkalaiset urheilijoiden proteiinijauheet ja välipalapatukat

Lähde: Evira

Mitä voimme asialle tehdä? No tietenkin suosia luomua ja vältellä kaikkia eineksiä joissa maissitärkkelystä tai soijaa käytetään. Muistan viime kesänä väittelyni Biokemistien kesäjuhlissa, kun he pitivät geenimanipulointia luonnollisena asiana. Itsehän tämmöistä mielipidettä en voi A world according to Monsanto dokkarin ja monien muiden gm dokkareiden jälkeen hyväksyä.

Muistutan että 8.7.2010 Lammilla pidetään mielenosoitus gm-perunoita vastaan. Kaikki kykenevät paikalle! Eduskunta päättää muuntogeenisestä kasvintuotannosta ensi syksyllä. Vielä on siis mahdollisuus vaikuttaa epätietoisiin kansanedustajiimme.

Täältä löytyy adressi 1 million voices for GE-free future. Sinne myös nimeä alle jos on samaa mieltä meikän kanssa.

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi muuntogeenisestä kasvintuotannosta

Lisätietoa: GMO vapaa Suomi, GM-foorumi

Mahtavat hellepäivät kaikille!

Christian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti