torstai 15. joulukuuta 2011

Keruutuoteneuvoja
Jos kiinnostaa yrttien tai sienien kerääminen kaupalliseen tarkoitukseen meikä voi järjestää koulutuksen. Yrttien keruuta voi tietty jokainen itsenäisesti harrastaa, mutta jos Babylonian säännöillä mennään vaativat myyntiin menevät yrtit kerääjältä koulutuksen. Kävin luonnontuotteet kurssin Ramkilla johon sisältyi keruutuoteneuvojan koulutus. Luonnontuotteet kurssi oli muutenkin aivan mahtava. Valuteltiin pihkaa, kerättiin pettua ja tutkiskeltiin kasveja. Osallistuimme myös valtakunnallisille luonnontuotepäiville Arctikumissa. Tutkijaseminaari oli todella mielenkiintoinen. Parhaiten jäi mieleen pihkan valuttamisen kannattavuus talousmetsissä. Oli kiva myös tavata alkutuottajia ja muuta alan porukkaa. Iso käsi Seijalle kurssin järjestämisestä.

Luonnontuote alalta puuttuu yrittäjiä!!Kysyntää on reilusti enemmän kuin tarjontaa.Kuka tuottaa ihmisille ja yhteiskunnalle eniten konkreettista arvoa?Onko ne pankkiirit, lakimiehet, pörssimeklarit vai maanviljelijät???

Keruutuoteneuvoja

Keruutuoteneuvojat kouluttavat sienten, marjojen ja yrttien poimijoita. Keruutuoteneuvojaksi voi kouluttautua sieni-, marja- ja yrttineuvojien peruskursseilla. Neuvojakursseja järjestetään vain sellaisina ajankohtina, jolloin opetettavia tuotteita on luonnosta saatavilla.


Kävin myös edellisenä syksynä 4h kerhon järjestämän kauppasienipoimijan kurssin.

Kauppasienipomija

Hyvin monet tuoreiden sienten vastaanottajat edellyttävät poimijoiltaan kauppasienipoimijan korttia. Kauppasienipoimijakurssilla opetetaan yleistä sienitietoutta, kuten sienten rakennetta ja erilaisia tunnistuskeinoja. Samoin kurssilla opetetaan poiminnan oikeaa suunnittelua ja toteutusta, kuten poimintavälineiden käyttöä, poimintamatkan suunnittelua sekä poimintarajoituksia. Myös tietämys sienten oikeasta käsittelystä, puhdistamisesta ja säilyvyydestä on tärkeää kaupallisessa poiminnassa, että ostaja saa raaka-aineen mahdillisimman hyvälaatuisena. Kullakin kurssilla opetetaan vain hyvin rajallinen määrä tunnistettavia sienilajeja (2 – 3 lajia), jotta voidaan varmistaa oppiminen. Tärkeä osa opetusta on myös ns. näköislajien tunnistaminen. Erityisesti tämä on tärkeätä sellaisilla sienilajeilla, joiden näköislajeissa on myrkyllisiä tai haitallisia lajeja.

5 kommenttia:

 1. Kysynpä siulta ennen ku laitan googlen laulamaan. Missä määrin tuota pihkaa voi puista valuttaa (puita vahingoittamatta) ja mikä olisi siihen paras metodi?

  VastaaPoista
 2. Milloin tuota pihkaa valutetaan?

  Puikko putosi puhki pilven.
  Kivi kirves taivahasta,
  Joka särjet suuret hongat,
  Pirstot pitkät pihka kuuset.

  VastaaPoista
 3. Me valutettii sitä kesäkuussa. Oli semmoset venäläiset raudat jolla lyötiin kalaruoto viilto jytky mäntyihin. Siihen sitten pussi alle ja odottelemaan. Pitää välillä käydä tekemässä lisää poikkiviiltoja muistaakseni. 40 euroa kilo ja sitä tulee puusta kesän aikana puolesta kilosta ylöspäin. Vakuuttavat on esim. leikkaushaavojen paranemiskuvat mitä tunnilla katottii. Ei tarvi puhistaa haavaa päivittäin ku pihka on antibakteerinen. Puut näyttää meille miten ne hoitaa omia haavoja. Babylonialaiset on liiän vaa urpoja sitä huomaamaan.

  VastaaPoista
 4. Juha: Kyllä ne siitä toipuu. Pitää muistaa vaan ettei viillä sitä puun ympäri.

  VastaaPoista
 5. ja vaatii maanomistajan luvan

  VastaaPoista