sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Rasvahapot

Tuiran piitsillä tuli lueskeltua taas kerran Raw Food Bibleä ja sieltähän löyty jämptiä faktaa.
Kaikkihan meistä tietää että laadukkaat rasvat ovat elintärkeitä kehollemme. Ihmissolumme pystyvät tuottamaan gamma- linoleenihappoa GLA arachidonic happoa AA, eikosapentaeeni happoa EPA ja dokosaheksaeeni happoa DHA. Kahta elintärkeätä rasvahappoa kehomme on kuitenkin saatava ravinnosta, nimittäin omega 3 ja omega 6 happoa, essential fatty acids (EFA). Näillä kehomme jälleenrakentaa ja tuottaa uusia soluja.

Kalaöljyä markkinoidaan paljon omega 3 pitoisuuden takia, mutta itse suosin enemmän kasvipohjaisia öljyjä. Montako tonnia kalaa ryöstökalastetaan yhtä purkkia omega 3 öljyn takia?
Entä onko kalaöljy taatusti laadukasta ja puhdas myrkyistä ja kemikaaleista?

Efojen parhaat veganiset lähteet:

Omega 3 on runsaasti pellavan siemenissä (60%), chia siemenissä (Chia Salvia hispanica 62.3%) ja saksanpähkinöissä (10%). Itse vedän kourallisen pellavansiemeniä aina välillä kun muistan ja lisäilen idätettyjä chian siemeniä smoothieihin. Tärkeätä on pureskella pellavan siemenet ihan finaaliin asti, muuten ne vaan menevät ruansulatuksestasi läpi ja kehosi ei saa ravinteita niistä ollenkaan revittyä irti. Myös pellavansiemenöljy ja saksanpähkinäöljy ovat loistavia valintoja.

Nykyisessä länsimaalaisessa dietissä omega 6 happoja saadaan paljon ruasta omega 3:n jäädessä vähemmälle. Omega kolmosia pitäisi siis enemmän suosia. Omega 6 rasvahapot otan yleensä auringonkukan siemenistä/öljystä tai oliiviöljyssä. Mielestäni hampun siemenet/öljy ovat täydellistä ravintoa niiden sisältämien omega 3 ja omega 6 ollessa täydellisessä suhteessa toisiinsa. Esimerkiksi rypsiöljy sisältää paljon omega 6, mutta ei lainkaan omega 3.

Efojen terveyshyödyt ovat massiiviset ja ne voit nopeasti tsekata vaikka täältä.
Nyt kuin ravoista puhutaan nii pakkokai se superfoodi kookosrasva ja omaa suosikkini avokado on vielä mainittava. Nyt kesäpäivää viettään palstalle :)

Lähteet: Craig B. Sommers; Raw Foods Bible s.28, Mary J English; Know your Fats s.238, Wikipedia

3 kommenttia:

 1. Siemenissä ja yleensäkin kasvikunnan tuotteissa omega-3 -rasvahapot ovat ALA:aa (alpha-linolenic acid), joka on muistaakseni lyhytketjuisempi omega-3 kuin DHA/EPA.

  Keho pystyy muuntamaan ensin mainitun kahdeksi jälkimmäiseksi, mutta vain n. 7-15%. Siksi kalasta saadut rasvat ovat melkein korvaamattomia ruokavaliossa. Poikkeuksen tähän tekee kasveista levät, joista kalat itseasiassa saavat alunperin omat pidempiketjuiset omega-3:nsa. V-pure on ainoa tuntemani leväöljyvalmiste, ja ne ovatkin pari kertaa kalliimpia kuin kalaöljykapselit.

  Kuitenkin ymmärrän pointtisi ryöstökalastuksesta, joka on suuri ongelma myös kalaöljykapseleiden valmistuksessa, eikä ALA:n osuutta monipuolisessa ruokavaliossa kannata myöskään väheksyä.

  VastaaPoista
 2. Kiitti infosta. Tuo v-pure kuullostaa hyvältä.
  Kala loppuu muutenkin meristämme ja myrkyttyy päivä päivältä. Pakko riittää tuo 15%

  Tässä dokkari joka avas mun silmät kalaöljystä.
  http://svtplay.se/v/1922674/uppdrag_granskning/del_7_av_21?cb%2Ca1364145%2C1%2Cf%2C-1%2Fpb%2Ca1364142%2C1%2Cf%2C-1%2Fpl%2Cv%2C%2C1911240%2Fsb%2Cp103536%2C3%2Cf%2C-1

  VastaaPoista
 3. http://wakeup-world.com/2012/05/14/fish-not-fish-oil-how-our-body-uses-fats-to-heal/

  VastaaPoista