maanantai 6. syyskuuta 2010

Uudet marjatuttavuudet

Terkut Rollosta

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Luonnosta löytyy vaikka ja mitä marjoja, yrttejä, kasveja ja sieniä, mutta valitettavasti suurin osa jää käyttämättä. Itellä jäänyt nää blogipäivitykset elokuussa ku oon joka päivä ollut keräämässä luonnon antimia tai Kokin kanssa palstalla. Pakastin on Oulussa täynnä ja rollossa alakaa mukavasti täyttyä.

Suomessa vaan on liiän helppoa. Afrikan mantereella taistellaan viljeltävistä maaplänteistä ja meilläpäin ei paljon marjoja, sieniä ja yrttejä kerätä ku marketistakin saa ruokaa. Muovijätevuoret vaan kasvaa ku jengi ostaa valmiiksi pakattua skeidaa.

Muistan Oulun 45:n edesmenneen portsarin Oksasen kertoneen että ei oo neljäänkymmeneen vuoteen ostanut mitään ulkomaalaisia hedelmiä kaupasta vaan käyttänyt Suomen syksyn antimet täsyin hyväksi. Respect!!Samoin puolalaisturistit ihmettelivät että miksi suomalaiset eivät käytä sieniään hyväksi. Puolassa kuulemma syödään koko syksy sieniruokia heidän mukaansa.

Oulussa Lintulan asuinalueella ympäristössä asuu varmasti 4000 ihmistä. Alueen keskellä on mahtava vanha mäntymetsä. Mustikkaa löyty tänäkin vuonna aivan sikana, vaikka aluksi näytti huonolta. En koskaan nähnyt ketään muita poimijoita siellä kaverini Kokin lisäksi. Audiobuukit tai lempimusat vaan korviin nii poiminta on mielekästä. Eipä Oulu nii iso kaupunki oo että meikä pelkäis saasteita. Ulkomailta tuodut setit saattaa olla paljo likasempia ku Lintulan mustikat.

Syksyn uudet tuttavuudet:

Saskatoon-Marjatuomipihlaja


Kyseinen pensasaita oli minulle täysin tuntematon ennen. Hyvinvoinnin tavaratalossa myydään tätä superfoodina. Pohjois amerikan intiaanit ovat seremonioiden ohella käyttäneet Saskatoonia maksavaivoihin ja ummetukseen. Marjahan sisältää muihin marjoihin ja hedelmiin verrattuna paljon proteiiniä, hiilihydraattia, rasvaa, kaloreita ja kuituja. Antioksidantteja suunnilleen saman verran kuin mustikassa ja fenoleja erittäin paljon. Keräsin kahdesta eri puskasta ja toinen oli ollut aurinkoisella paikalla, joten marjat olivat makeita ja noin viinirypeleen kokoisia. Pesisstadikan pensasaidan marjat eivät olleet niin hyviä, mutta smoothieeseen menee.

Aronia


Tämä varsinainen sydänystävän antioksidantti pommi on myös pensasaita. Aronia sisältää paljon kivennäisaineita ja on erinomainen jodin lähde. Marja torjuu hyvin verisuonten kalkkeutumista, estää sydän- ja verisuonisairauksia, verenpaineen nousua sekä tiputtaa kolesteroolia. Lisäksi Aronia ehkäisee virtsatievaivoja, tulehduksia ja flunssaa, parantaa muistia, estää syöpää ja diabetestä sekä auttaa ruansulatuksessa. Eipä ihme kun Iherbissäkin lyödään Hawthornia (Aroniaa) Q10 sekaan. Tämä yhdistelmä on taatusti hyvä pappoille ja mummoille joilla alakaa suonen seinämät kalkkeutuu SAD dietistä.

Ihmettelen tuota foodit.fi foorumillakin olevaa iherb-hysteriaa. Uskon, että kotimaiset luonnonantimet on ihan yhtä hyviä ku pulverisoitu Madre Labsin superhyper immune punch marjajauhe. Metsä rauhoittaa ja siellä on ainaki meikän mielestä aina mukavaa. Iherbit voi tilata talvellakin ;) Puolukkakausi on vasta alakamassa.

Tässä Lapin reissulta vielä parhaat Palat :) Jokkaine voi ite päätellä mistä on kyse.


Lähteet: [Purdue University]. [www.hort.purdue.edu/newcrop/pics/aronia.JPG]
[Linnan Marjatila]. [http://www.linnansaskatoon.fi/Saskatoon_files/IMG_1423.jpg]
Piippo Sinikka. Suomalaiset Marjat kaikki metsän ja puutarhan lajit. Kariston Kirjapaino Oy. Hämeenlinna 2010

Wells, H . G.. "The Time Machine." [ftp.funet.fi/pub/msdos/magazines/books/00Index]
1 kommentti:

  1. Loistavaa tekstiä! Se on todellakin sääli kuinka vähän keräämme noita luontomme upeita herkkuja. Esimerkiksi itse olen viettänyt tänä kesänä keräyspuuhissa kohtalaisen paljon aikaa, mutta en ole vielä törmännyt yhteenkään toiseen marjastajaan tai sienestäjään. Tosin täälläpäin tuo paras sienestyskausi on kai vasta alkamassa...

    Ja isot pisteet aronialle! Todella aliarvostettu marja.

    VastaaPoista