tiistai 15. lokakuuta 2013

Luksus asiakaspalvelua luonnon puolesta

Päivän opetus: Älä osta uutta. Korjaa tai korjauta!

Tuskailin viime viikolla kun mun Hp Pavillion DV7 tuuletin sammui. Otin yhteyttä HP:n asiakastukeen. Siellä sanottiin että jos takuu on mennyt umpeen he eivät ota kantaa koko asiaan. Suuret korporaatiot on kyllä nähty. Kattelin youtubesta ohjeita että miten se avataan ja korjataan. Tuuletin on tietenkin taimmaisena, joten koko kone olisi pitänyt purkaa. Mietin että alanko perehtymään asiaan tai annanko sen ammattilaisen hoidettavaksi. Päätin käyttää aikani inspiraationi lähteellä ja ulkoistaa koko homman.

Arvelin, että korjaus maksaa aivan liikaa ja olin oikeassa. Sitten kuitenkin soitin konsolikulmaan, jossa tarjottiin korjausta kohtuu hintaan. Konsolikulman kotisivuilla lukee että "Huolehdimme laitteistasi ja ympäristäsi". Jotenki aavistelin että kyseessä on asian liike. Siellä vastas pienellä aksentilla Attila niminen jäbä.  Konsolikulma sijaitsee kaukana kotoani, joten sovimme että näemme Attilan kanssa kaupungilla.

Unkarilainen Attilla on asunut Rollossa viisi vuotta ja puhuu jo hyvin Suomea. Keskustelimme viitisen minsaa ruokakaupan edessä ja jätin lopulta hänelle läppärini.

Miksi elektroniikan korjaus maksaa niin paljon Suomessa? Intiassa ja Sri Lankalla, jossa työvoima on halpaa ei osteta uutta vaan korjataan! Sinne ei kuitenkaan saa lentorajoitusten takia lähettää läppäria tai muuta elektroniikkaa. Akku saattaa räjähtää. Haiskahtaa meikästä hieman uusliberalistiselta tuho direktiiviltä.

Miettikääpä Suomen elektroniikka uskoista kansaa. Pitää olla uusin taulutelekkari ja vaihtaa läppäriä muutaman vuoden välein. Mitä jos jätettäisiin läppärit ostamatta ja korjaittais mielummin vanha niin kauan kun se vielä toimii ja tyydyttää käyttäjän tarpeet? Kongon verimetallit jäis maaperään, johon ne oikeesti kuuluu. Ei meidän tarvitse enää repiä pyhää maatamme rikki jos saataisiin aikaan maailmanlaajuinen kierrätyssysteemi. Meillä on siihen jo teknologia ja resurssit, mutta kulutukseen kannustava sosiaalinen systeemimme ei sitä salli. Mitä jos läppärit ois suunniteltu yksiinkertaisiksi jonka jokaikinen jamppa osais kasata kuin legopalikat konsanaan? Mikäli jokin osa menisi rikki siitä ilmoitettaisiin netin kautta valmistajan tietokantaan jonka jälkeen tehtäisiin osa uudestaan silleen että se ei koskaan enää menis rikki. Pieni Zeitgeist filisofia on aina tarpeen :)

Tiesitkö että joka ikinen kerta kun menet kauppaan ja ostat jotakin äänestät rahallasi ja muokkaat tulevaisuuden maailmaa? Mieti siis tarkkaan mihin annat rahasi? Torin lähiruoka markkinat, jossa tapaat itse viljelijän tai babylonian kasvoton marketti? Choice is yours!

Tänään Attila soitti meikälle ja toi koneen kotiini. Huhuh mitä asiakaspalvelua. Suosittelen!


Ompa kumma ku tuuletin ei toimi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti