keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville


Tuli lainattua huippu kirja kirjastosta. On tullut kyllä aikasemminkin mietittyä ruoan ekologisuutta. Tässä kirjassa tuli kuitenkinyllättäviäkin pointteja esille. Olihan siinä hyviä reseptejä, mutta itteäni kiinnosti enemmän ruoan ympäristövaikutukset.

Top 10:

1. Syö kauden kasviksia meiltä ja muualta
2. Naudanliha ja juusto erityishetkiin. Suurin osa ruoan ilmastovaikutuksista syntyy lihan ja maidon tuotannosta. Itämeren suurin saastuttaja ovat sikalat ja kanalat.
3. Syö silakkaa. Itämeren silakka on käytännössä syömäkelvotonta myrkkyjen ansiosta, joten tätä en allekirjoittaisi. Suosi kuitenkin suomalaista villikalaa.
4. Suosi surutta etelän hedelmiä ja papuja. Espanian appelsiini on siis ok ostaa. Pavut ja hedelmät tulevat muutenkin massiivisilla laivoilla Suomeen. Osta hedelmät kuitenkin silloin kun ne ovat halvimmillaan ja samalla parhaimillaan. Pakko kuitenkin mainita edesmennyt, vihattu ja rakstettu nelivitosen portsari Oksanen. Hän ei ollut 40 vuoteen ostanut ulkomaalaista hedelmää vaan elänyt pelkästään suomalaisilla marjoilla. Rip Oksanen.
5. Osta kasvihuone vihannekset harkiten. Auringossa kasvaneet ehkä parempi?
6. Dyykkaa omasta jääkaapista ja valintatalolta ;)
7. Pyöräile lähikauppaan
8. Unohda pakasteet. Ruoan säilyttäminen pakasteketjussa vie enemmän energiaa kuin mikään! Old School methodit käyttöön! Hapattaminen, suolaaminen ja maakellari. Suolisto ja ympäristö kiittää!
9. Käytä harkiten uunia. Suosi puulämmitteistä.
10. Kerää itte luonnosta! Lisäinfoa voi kysyä Shaman Rummukaiselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti