keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Rovaniemi Greens

Syksy lähestyy täällä Rollossa kovaa vauhtia ja mietin että ois hyvä olla lehtivihreää talveksi.
Menin siis Lapin Ammattiopiston puutarhaan Pöykkölään. Siellä oli juuri pellot vedetty matalaksi ja vihreitä oli lyöty suureen kasaan. Kysyin puuthuriopiskelijoilta paikan "johtajaa" ja tutustuin Airiin. Mukava täti ei voi muuta sanoa :)

Mikä tässä lehtivihreessä sitten on niin mahtavaa? Victoria Boutenko on ehkä suurin lehtivihreän puolestapuhuja. Suosittelen hänen kirjoittamaan kirjaa green for life. Koko Boutenkon perhe oli ollut raakaruokavaliolla ja huomattavat terveyshyödyt tulivat vasta näkyviin heidän lisättyään greenssejä ruokavalioonsa.

Klorofylli on varastoitunutta auringon energiaa. Lehtivihreällä on samanlainen rakenne kun veremme hemoglobiinissa.Veren rakenne poikeeaa klorofyllistä vain sen keskusatomin osalta. Veressä tämä on rauta ja klorofyllissä se on magnesium. Lehtivihreä alkalisoi kehoamme ja sen terveyshyödyt ovat valtavat. Niistä voit luke Miia Saastamoisen blogista lisää.

Miten lehtivihreetä voi käyttää?

Ite heitän vaan tavarat blenderiin ja painan nappia. As simple as that.
Vihreät, marjat, hunajaa tai agave siirappia, joskus banaanin tai liotettuja taateleita ja superfoodit päälle. En ikinä tee minkään reseptin mukaan vaan experimenttailen eri ruokien kanssa. Joillekkin sopii myös liotetut pähkinät tai siemenet smoothieeseen, mutta itse pidän fruktoosin pähkinöistä ruuansulatuksellisita syistä erossa. Tuore Chili ja inkivääri antaa yleensä lisää potkua. Alkuun piti aina heittää banaani tai makeutusta soppaan, mutta nykyään olen jo tottunut makuun ja en oikeestaan edes kaipaa niitä.

Tässä eilisen smoothieni.

Blenderi täyteen Lehtikaalia, Palmukaalia, Persiljaa, Tuoretta Oregaanoa, 4 tomaattia, Maca jauhetta, jäisiä juolukoita, Aztec spiruliina, Msm. Pohjana käytin eilisen huippu vahvat pakuriteet.

Lisää lehtivihreästä ja smoothierespteistä löydät Heidin blogista.

Vasemmalta ylähäältä:

Sitruunamelissa: Sitruunamelissaa käytetäänkin hermostoperäisten maha- ja suolistovaivojen hoitoon sekä kuukautiskipuihin. Siitä on apua myös muihin hermostoperäisiin oireisiin kuten unettomuuteen, masentuneisuuteen ja hysteriaan. Yhdessä muiden rauhoittavien rohtojen kanssa se sopii hyvin iltateeksi edistämään unen tuloa. Kasvi on ollut yleisesti sydäntä vahvistavan rohdon maineessa ja siitä on käytetty myös kilpirauhasvaivoihin. Sitruunamelissan lehdet ovat antiseptisia; tuoreilla lehdillä hieromalla voi lievittää hyönteisten pistojen aiheuttamaa kipua ja ne vaikuttavat myös parantavasti.

Minttu: Loistavaa teenä. Tappaa loisia, edistää ruuansulatusta ja poistaa ilmavaivoja. Sisältää ei kemiallista mentolia.

Iisoppi: Irrottaa limaa, tuhoaa bakteereja ja edistää ruuansulatusta.

FENKOLI: Mahtava yrtti, maistuu hieman anikselle ja antaa huippuraikkaan maun smoothieseen.

Vasemmalla alla
Mitzuna, Ruusukaali ja Herneen verso.

Muistan viime kesänä kun jenkkien raw food scenessä ylistettiin Kalea. Mikä ihmeen kale? No Lehtikaali on kyseessä. Lehtikaali on kasvisten ravintokuningas, sillä se on nokkosen jälkeen vihanneksistamme ravintorikkain. Se sisältää esim. kaliumia 490 mg, kalsiumia 212 mg, magnesiumia 31 mg, rautaa 1,9 mg, A-vitamiinia 358 mikrogrammaa, C-vitamiinia 110 mg /100 g, B-vitamiineista tiamiinia (B1) ja riboflaviinia (B2). Lehtikaalin energiasisältö 0,16 MJ/39 kcal/100 g.

Miten säilytät vihretä? Niitä voi joko pakastaa tai kuivattaa. Yritit ehkä parempi kuivattaa ja lehtivihreä pakastaa.

Rollon kovimmat tennisjunnut ravintovalistuksessa. Shamaani Arttu Fiva ja rallikuski Santeri Koivisto.

Lehtikaalin mahtiLehtikaali ja palmukaali kuivumassa. Pakstimeen ei yksinkertaisesti enää mahtunut.

Lähteet: Yrttitarha:
http://www.yrttitarha.com/kanta/sitruunamelissa/

Kotiliesi:
http://kotiliesi.fi/puutarha/nyt-on-aika/mangoldi-ja-lehtikaali-kasvavat-helposti

-c-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti