lauantai 6. elokuuta 2011

Kumina - Carum carvi

Kumina kasvaa 30–60 centtimetriksi ja muistuttaa porkkanaa, koiranputkea ja siankärsämöä. Varsi on haarova, särmikäs, kalju, ontto, ja nivelkohdissa on väliseinät. Kukka on valkoinen, mutta saattaa hieman myös punertaa. Kukka kukkii kesä-elokuussa. Kumina on kaksivuotinen, hyönteispölytteinen, sarjakukkainen kasvi ja sitä viljellään sen aromipitoisuuden vuoksi. Kumina kehittää siemenen toisena vuonna. Aromi on siemenissä haihtuvana öljynä, jonka pitoisuus nousee Suomessa jopa viiteen painoprosenttiin, mikä on varsin korkea verrattuna etelässä viljeltyyn kuminaan. Kuitenkin viime vuosina korjatun kuminan öljyprosentti on ollut keskimäärin 3,2 prosenttia. Sato on sitä arvokkaampaa mitä korkeampi öljypitoisuus on. Kuminaöljyä käytetään enimmäkseen elintarvikkeiden kuten leivän, juuston, makkaroiden, hapankaalin ja alkoholin – kuminaviinan eli akvaviitin – maustamiseen. Kuminaöljy kelpaa myös hajusteeksi kosmetiikkaan ja lääketeollisuuden raaka-aineeksi.

Lääkenällinen käyttö: Kuminalla on edistetty ruoansulatusta, lievitetty hammas- ja päänsärkyä, hoidettu kylmettymisiä ja koetettu lisätä imettävien äitien maidoneritystä. Etenkin juuren yläosa ja nuori lehtiruusuke käyvät sinänsä terveellisen ja hyvänmakuisen keiton tai muhennoksen raaka-aineeksi.

Kuminan viljely on kannattavaa touhua. Trans Farms Oy Riihimäellä on aloittanut kuminan viljelyn jo vuonna 1992. Viljelyala Suomessa on noin 17 800 ha. Viljely onnistuu Oulun korkeudelle asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti