perjantai 12. heinäkuuta 2013

Lakkakäävän (Ganoderma Lucidum) kotiviljely

Heissulivei!

Nyt on lakkakäävän viljelystä kiinnostuneille mahti tsäännsi kokeilla hommaa vähän itte. Meikäläiset on hoitanu viljelyn esivalmisetelut juuri sinulle. Olemme ympänneet Paul Stametsilta tilattua lakkakäävän rihmastoa laboratoriossa koivun puutapeille. Lakkakääpä tykkäs puutapeista kovasti ja alko valtaamaan niitä. Lakkakäävän viljelyyn soveltuva leppä (Alnus glutinosa) käytettiin painekattilassa 120 asteen lämpötilassa, joka muuttaa puun rakenteen sopivammaksi viljelylle ja tappaa muut sienet, homeet ja muut barbababat. Leppäpölökyt on kerätty huhtikuussa ennen lehtien puhkeamista, jolloin itse ravinteet olivat vielä puiden sisällä. 

Myydään: Lakkakäävän kotiviljely setti hintaan 50-60 euroa riippuen pöllin koosta. Settiin sisältyy rihmaston valtaamat puutapit, mehiläisvaha ja sterilisoitu pölökky. 

Sun tehtävät:

1. Liota leppäpölökky ämpärissä pari päivää.
2. Poraa ysimillisellä terällä 10cm välein reikiä tapeille. Päätyihin on hyvä laittaa useampi reikä. Kantsii porata snadisti syvämpiä reikiä kun tappi on.
3. Naputtele vasaralla tai jollakin muulla kovemalla esineellä kuin nyrkkisi tapit sisään pölökkyyn. 
4. Lämmitä mehiläisvaha hellalla ja sivele se pensselillä tappien ympärille. Tarkoitus on siis pitää muut pöpöt pois rei'istå. 
5. Laita pölli kosteaan ja lämpimään paikkaan. Rihmasto alkaa näin vallata puuainesta. Ilman lämpötilan tulisi olla 20 asteen hujakoilla. Hautaa pölkky kukkaruukkuun hiekan ja soran sekaan ja muista kastella kerran viikossa.
6. Huomatessasi että pölkkyyn alkaa muodostuun sienen alkua laita kukkaruukun päälle muovipussi, jotta kosteus säilyy. Suihkuttele muutaman päivän välein pussin sisäseiniä ja päästä uutta ilmaa sisään. Syksy tai kevät ovat idealeja aikoja itiöemän muodostumiseen.
6.  Lämpötilan pitäisi hieman laskea fruittaus (itiöemän muodostuminen) vaiheessa. Pidä esimerkiksi ruukkusi lähellä patteria kun rihmasto valtaa pölkkyä ja nosta se kauemmaksi patterilta kuin itiöemän kasvuvaihe alkaa.

Itiöemä vaiheessa noin. 6-8 viikon sisään pieniä niin sanottuja antelerita pitäisi alkaan muodostuun. Niiden seuraaminen se vasta hauskaa onkin! Lakkakääpä voi muodostaa satoa jo yhdessä kesässä, mutta todennäköisesti joudut odottamaan vuoden verran. Yhdestä pölkystä tulee todennäköisesti satoa monta kertaa!!!

7. Kerää sato, kuivaa se ja jauha se. Kannattaa tehdä jauhatus jo ennenkuin sieni on täysin kivikova kuivauksen seurauksena. Keittele jauhetta hellalla jonkin aikaa, jolloin sienen bioaktiivisuus paranee.

Alkuvalmistelut mitä teimme viljelysi onnistumiseen ovat tarkkaan mietittyjä. Uskomme kovasti että saat itiöemät muodostumaan, mutta emme voi taata mitään. Haluamme mielellämme kuulla viljelystäsi. Tekniikoita on monenlaisia joita netti on pullollaan. Shitake sienelle esimerkiksi voidaan antaa "shokki" liottamalla se juuri ennen kuin itiöemät alkavat puskea. Uskoisimme että saman voi tehdä lakkakäävälle.

Tarvikkeet voit hakea Oulusta ja Rovaniemeltä. Postimyynti onnistuu myös. Ota yhteyttä Christian 0415443970 (Oulu) Lauri 0407298359 (Rovaniemi)



Lakkakääpä fruittaa kun kosteus pysyy korkeana

Painekattilassa käyneet leppäpölkyt. Varmistimme että muut organismit eivät pääse kilpailemaan itse ganoderman kanssa. 

Autoklaavattu leppäpölli, lakkakäävän kolonisoimat koivupuutapit ja mehiläisvaha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti